Om du inte kan betala tillbaka ditt SMS lån

Alla räkningar måste betalas i tid, det vet vi alla. Om du har en skuld du inte kan betala bör du agera snabbt.

Gör detta i första hand

Kontakta fordringsägarna för att se exakt hur stor skuld du har. Berätta för dem om din situation och de kanske kan ge dig en ny avbetalningsplan som fungerar. Du måste dock betala din skuld så fort du kan annars riskerar du att få en betalningsanmärkning. Få en överblick över din ekonomi. Om du måste prioritera bland räkningar så välj att betala hyra, el och hemförsäkring i första hand. Du vill ju trots allt inte bli vräkt. Skulder växer dock fort och du kan förvänta dig följande om du inte betalar.

Om du inte betalar din skuld

När du är skyldig någon pengar så kan du räkna med att få en faktura där det står hur mycket du ska betala och när sista betalningsdatumet är. Om du inte betalar räkningen i tid, får du oftast en betalningspåminnelse. Ibland kommer denna med en påminnelseavgift. Det är inte alltid du får en påminnelse, så du är därför skyldig att själv hålla reda på när räkningarna ska betalas. Om du inte betalar efter påminnelsen kan du få ett inkassokrav. Om du inte betalat inkassokravet kan företaget som du är skyldig pengar kontakta Kronofogden för att ansöka om ett betalningsföreläggande. Om ett inkassoföretag tagit över kravet ska du inte längre betala skulden till den som du är skyldig pengar, utan till den som skickat inkassokravet. Detta är enligt bestämmelser i inkassolagen.

Dröjsmålsränta och jämkning

Dagen efter räkningen ska vara betald, har säljaren rätt att ta ut en avgift som kallas dröjsmålsränta. Vid sjukdom, arbetslöshet eller vid dödsfall kan dröjsmålsräntan ibland bli lägre och detta kallar man för jämkning.

Indrivning

Betalar du inte inkassokravet, så kan inkassobolaget skicka kravet vidare till Kronofogden. De kan kräva att du betalar skulden och detta kallas indrivning.

Utmätning

Vid en utmätning beslutar Kronofogden att delar av det du äger ska användas för att betala din skuld. Detta sker ofta genom avdrag på lön, pension, sjukpenning eller annan inkomst. Kronofogden kan även göra utmätning på dina ägodelar som sedan säljs på auktion. Du får dock alltid behålla det allra nödvändigaste som måste finnas i ett hem för dig och din familjs försörjning.

Betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kan du få om du inte har betalat en räkning i tid. Detta kan i sin tur leda till att du kan få problem med att hyra bostad, söka banklån eller handla på kredit. Om du har fått krav från Kronofogden och betalar direkt så slipper du en betalningsanmärkning. Det är kreditupplysningensföretagen som ger betalningsanmärkningar efter att de hämtat information från bland annat Kronofogdens och Skatteverkets databaser. Anmärkningen finns kvar i registret i tre år.

Detta är absolut ingen trevlig process och det är så klart inte roligt att vara skyldig någon pengar som man inte kan betala. Det man måste se till är att man verkligen har råd att låna, innan man lånar pengar. Tänk inte “det löser sig alltid”. Titta verkligen på din ekonomi och se hur mycket du kan betala tillbaka varje månad utan att behöva leva alltför sparsamt. Ett bra tips.

Källa: Fair-lån.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *